Home Συμβαίνουν στην ΠόληΚοινωνικά Ένας χρόνος από την πρωτοφανή αστυνομική βία και τις συλλήψεις στο ‘Ελαφάκι

Ένας χρόνος από την πρωτοφανή αστυνομική βία και τις συλλήψεις στο ‘Ελαφάκι

by Νάντια Γρινιεζάκη

Σύμβολο για πράσινες γειτονιές και διάλογο με τους δημότες

30 Ιουνίου 2023 έγραφε το ημερολόγιο όταν τα ΜΑΤ μετά από μήνυση του δημάρχου Παπάγου-Χολαργού συνελάμβαναν, έξι από τους δημότες που διαμαρτύρονταν για να μην μετατραπεί σε 2500 τ.μ. τσιμέντο η δασικής ομορφιάς πλατεία της 28ης Οκτωβρίου, ‘Το Ελαφάκι’ στην περιοχή του Παπάγου.

Έξι συλλήψεις με την διαδικασία του αυτόφωρου, με προσαγωγές, ακόμα και με χειροπέδες, στο αστυνομικό τμήμα, με κλούβα, για δακτυλικά αποτυπώματα ως κοινοί εγκληματίες. Μια θλιβερή επέτειος, που δεν θα ξεχάσουν οι Παπαγιώτες, που στιγματίζει κάθε δημοκρατική συνείδηση που σέβεται τον διάλογο και την αντίθετη άποψη.

Σαν σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής του άνω Παπάγου διαμαρτύρονταν φιλήσυχα για να μην καταστραφεί η πράσινη πλατεία τους με τα 130 δένδρα, διαμορφωμένη με διαδρόμους παγκάκια, παιδική χαρά, φωτισμό και σιντριβάνι από τον ιδιο τον Δήμο εδώ και δεκαετίες. Βρέθηκαν όμως αντιμέτωποι με δύο διμοιρίες των ΜΑΤ με ασπίδες και δακρυγόνα, που προχωρήσαν σε συλλήψεις συνδημοτών μας που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία, με ανεξήγητη βιαιότητα και σπρωξίματα στο βαθμό που κάποιοι αναγκάστηκαν να πάνε στο νοσοκομείο και αργότερα σε ιατροδικαστή για να επιβεβαιώσουν τον βίαιο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν από τους αστυνομικούς.

Μια πράξη που καταδικάστηκε έντονα, με δελτία τύπου, από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ακόμα και την Ένωση γονέων, με εξαίρεση αυτήν του Δήμαρχου. Καμμιά συγνώμη δεν έχει ειπωθεί μέχρι τώρα, η μήνυση δεν εχει αποσυρθεί από τον Δήμαρχο, ενώ οι συλληφθέντες αναμένεται να δικαστούν το επόμενο διάστημα.

Οι πολίτες έχουν και μνήμη και δύναμη για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους. Κάτοικοι που ήταν θύματα αυτής της απαράδεκτης και αδικαιολόγητης αστυνομικής συμπεριφοράς έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη με ‘μηνυτήρια αναφορά’ και ‘μήνυση κατά παντός υπευθύνου’. Την υπόθεσή έχει αναλάβει ο διευθυντής της αστυνομικής διεύθυνσης Πειραιά (ως ουδέτερη αστυνομική αρχή) για τη συλλογή στοιχείων και ενδεχομένη Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ενώ πάνω από 10 συμπολίτες μας έχουν καταθέσει ως μάρτυρες των βίαιων επεισοδίων.

Παράλληλα, η «Κίνηση των Κατοίκων για την διάσωση της πλατείας της 28ης Οκτωβρίου» έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, με αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος σε αυτόν τον χώρο, θεωρώντας ότι αυτό αποτελεί παράνομη πράξη και παραβίαση του Συντάγματος σχετικά με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της νομοθεσίας σχετικά με τους εν τοις πράγμασι χώρων κοινόχρηστου πράσινου.

Η καταστροφή μιας πράσινης διαμορφωμένης πλατείας-πάρκου παραβιάζει τις νομικές δεσμεύσεις της χώρας μας για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στις πόλεις, κυρίως του Κανονισμού για την βιοποικιλότητα και την διασφάλιση των αστικών χώρων πρασίνου. Η ‘κίνηση’ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν την επιλογή άλλων κατάλληλων χώρων για την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος και επιμένει ότι δεν εχει εξαντληθεί η διερεύνηση μιας εφικτής εναλλακτικής λύσης που θα συνεπάγεται την αποτροπή της επέμβασης στο φυσικό περιβάλλον.

Η δημοτική αρχή Παπάγου-Χολαργού οφείλει να σέβεται το πράσινο που έχει διασωθεί εδώ και δεκαετίες στην κηπούπολη του Παπάγου και να αφουγκράζεται όλες τις απόψεις τωνΔημοτών.

Το ‘ΕΛΑΦΑΚΙ’ εχει γίνει πλέον σύμβολο για περισσότερο πράσινο στις γειτονιές, για τον σεβασμό στο διάλογο και στις απόψεις των πολιτών, για να μην επαναληφθεί μια τέτοια βίαιη συμπεριφορά προς τους δημότες.

Γιώργος Κορκόβελος,

Κάτοικος της κηπούπολης/κοινότητας Παπάγου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΙΡΟΣ

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ

E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ