Home Συμβαίνουν στην ΠόληΓενικά Απάντηση του Δήμου σε δημοσίευμα της Πολιτείας Παπάγου Χολαργού για το ΝΟΚ

Απάντηση του Δήμου σε δημοσίευμα της Πολιτείας Παπάγου Χολαργού για το ΝΟΚ

by Νάντια Γρινιεζάκη

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση ο Δημήτρης Οικονόμου επιχείρησε να λάβει πολιτική θέση για τις εξελίξεις που αφορούν το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό.

Αντί πολιτικής θέσης όμως, εμφύτευσε ανησυχίες στους υποστηρικτές του αν όσα γράφει εδράζονται στη λογική ή στην έκλειψη αυτής.

Ειδικά στο κλείσιμο της ανακοίνωσης του, σε μια μνημειώδη πρόταση ανέφερε: Εν κατακλείδι η «Σύγχρονη Πολιτεία Παπάγου – Χολαργού»», υπερψήφισε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής». 

Γιατί την ψηφίσατε; Μήπως επειδή συμφωνούσατε ή μήπως γιατί ήταν η μόνη ορθή και ρεαλιστική πρόταση;

 

Να θυμίσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου – Χολαργού με την υπ. αριθ.  51/28-03-2024 απόφασή του κατέθεσε αίτημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στον Δήμο μας μόνο σε όσες περιπτώσεις γίνεται χρήση των άρθρων 10 παρ. 1, 15 παρ. 8, 19 παρ. 2 περ. α’ και 25 παρ. 1 του Ν.Ο.Κ. και ιδιαίτερα στην σωρευτική χρήση αυτών, άρθρα που επιτρέπουν τη χορήγηση ευεργετημάτων ύψους για κτήρια τα οποία πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια που ορίζει ο ΝΟΚ.

Ο κ. Οικονόμου, στην ανακοίνωσή του δεν αναφέρει, είτε από άγνοια – είτε εσκεμμένα, ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ακύρωσε τη διαταγή του δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης περί αναστολής των οικοδομικών αδειών στη χωρική περιφέρεια του δήμου.

 

Η Δημοτική Αρχή, διαχρονικά έχει τεθεί κατά των συγκεκριμένων ευεργετικών διατάξεων δόμησης, και έμπρακτα υποστηρίζει την διατήρηση του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Τρανό παράδειγμα η επιμονή και η συνέπεια της δημοτικής αρχής για την εκπόνηση και την έγκριση του ΓΠΣ Παπάγου με μειωμένο συντελεστή δόμησης και μειωμένο μέγιστο ύψος κτηρίων.

Δεύτερο παράδειγμα η προώθηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) του Δήμου μας στον πρώτο κύκλο εκπόνησης των ΤΠΣ ώστε ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού να είναι από τους πρώτους δήμους της χώρας με ολοκληρωμένο ΤΠΣ και στις δυο Κοινότητες.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μπερδευτεί λίγο με τον κ. Οικονόμου.

Ψήφισε την πρόσφατη απόφαση, αλλά καταψήφισε τη μείωση του συντελεστή δόμησης το 2020. Μάλιστα τότε, είχε συγκεντρώσει υπογραφές από πολίτες και μοίραζε ανακοινώσεις – ακόμα και στις λαϊκές αγορές – για την αναίρεση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Παπάγου – Χολαργού με το πρόσχημα ότι θίγονταν οικονομικά και ηθικά κάτοικοι του Παπάγου. 

Αντιθέτως, ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος ήταν ξεκάθαρος από την πρώτη στιγμή. Τόσο με την μείωση του συντελεστή δόμησης, όσο και με το θέμα του ύψους των κτιρίων για το οποίο είχε δηλώσει:

«Θεωρούμε απαράδεκτο στο βωμό της υπερδόμησης και του ευκαιριακού υπερκέρδους να υπονομεύεται η φυσιογνωμία και το πολεοδομικό κεκτημένο του Δήμου μας. Το ΣτΕ έχει πλέον παραπέμψει στην Ολομέλειά του τις επίμαχες διατάξεις του ΝΟΚ, με τις οποίες αυθαίρετα και οριζόντια για όλη τη Χώρα και μάλιστα χωρίς την εκπόνηση ειδικής μελέτης δίνονται ευεργετήματα ύψους για τα νεόδμητα κτίρια».

Να θυμίσουμε επίσης ότι, για το συγκεκριμένο ζήτημα των ευεργετικών διατάξεων του ΝΟΚ, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και με την υπ. αριθ. 51/26-05-2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προωθήθηκε αίτημα προς τα αρμόδια Υπουργεία για νομοθετική ρύθμιση με στόχο την κατάργηση της δυνατότητας προσαύξησης του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους κτιρίων που προβλέπει ο ΝΟΚ, καθώς και αίτημα προς την Κεντρική ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), για τη συζήτηση του θέματος και τη λήψη σχετικής απόφασης (161/2023).

Επισυνάπτεται παλαιότερο δημοσίευμα του κ. Οικονόμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΙΡΟΣ

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ

E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ