Ένα νέο αφιέρωμα για καλοφαγάδες αφού αναφέρεται στις πιο νόστιμες καρμπονάρες της Αθήνας.
‘Ενα από τα καταστήματα του ρεπορτάζ, αφορά και εστιατόριο του Χολαργού.
Βαρέθηκες να καταναλώνεις «καρμπονάρες» πνιγμένες στην κρέμα γάλακτος και το μπέικον, βγαλμένες από την ελληνική δεκαετία του 1990; Θες να δοκιμάσεις την αυθεντική με τον κρόκο ή μια παραλλαγή της που σέβεται τον ουρανίσκο σου και δεν τον μπουκώνει με περιττά υλικά;
Μη ψάχνεις άλλο. Στα παρακάτω ιταλικά εστιατόρια η καρμπονάρα είναι όπως θα έπρεπε να είναι.
Aperio Cucina e Vino
Λεωφόρος Μεσογείων 258, Χολαργός, τηλ: 2106542002
Στον Χολαργό, το μοντέρνο Aperio σερβίρει σε στιλάτα ξύλινα τραπεζάκια γνήσια ιταλική κουζίνα, χειροποίητα ζυμαρικά και πίτσα, ενώ η καρμπονάρα του φτιάχνεται παραδοσιακά με πανσέτα Affumicata, παρμεζάνα και κρόκο αυγού και είναι ωραιότατη στην απλότητά της. Πολύ δυνατή και η wine list, με πληθώρα επιλογών από τον διεθνή και εγχώριο αμπελώνα. Λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.
Trattoria Casa Bianca
Καραϊσκάκη 43, Χαϊδάρι, τηλ.: 2105821711
Παραδοσιακή τρατορία, στην οποία ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο Παναγιώτης Γιακαλής και η ομάδα του σε περιμένουν με αυθεντικές ιταλικές γεύσεις σε πίτσα και ζυμαρικά, από τις οποίες φυσικά δε θα μπορούσε να λείψει μια λαχταριστή καρμπονάρα, την οποία φτιάχνουν με χειροποίητα casaresse, πεκορίνο, κρόκο αυγού και guanciale ήτοι χοιρινό μάγουλο, καπνιστό. Λογαριασμός στα 25€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.
Alio
Βασιλέως Γεωργίου 34, Χαλάνδρι, τηλ: 21 0685 0745
Το εστιατόριο του Γιάννη Λουκάκου στο Χαλάνδρι βρίσκεται σε μια όμορφη μονοκατοικία με υπέροχη αυλή, και βλέπει την κουζίνα της γείτονος χώρας με δημιουργική ματιά. Έτσι εδώ την καρμπονάρα την φτιάχνουν… alios, με χειροποίητα paccheri, κρέμα πεκορίνο, φρέσκο λουκάνικο salsiccia και τηγανητό αυγό ποσέ για τελείωμα. Λογαριασμός στα 30€, με ποτήρι κρασί.
Grandpa Trattoria
Γεωργίου Ολυμπίου 8, Κουκάκι, τηλ: 2109230656
Ο παππούς ξέρει, και αυτή η τρατορία στο Κουκάκι, πέρα από εξαιρετική πίτσα με ζυμάρι αργής ωρίμανσης, ετοιμάζει και ωραιότατα ζυμαρικά, ολόφρεσκα και μυρωδάτα. Ξεχωρίζουμε την καρμπονάρα τους, για την σωστή αναλογία υλικών, η οποία φτιάχνεται με σπαγγέτι, κρέμα αυγού, guanciale και flakes παρμεζάνας για τελείωμα. Λογαριασμός για ένα πλήρες γεύμα στα 15€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.
Il Postino
Γριβαίων 3, Κολωνάκι, τηλ: 2103641414
Ο ταχυδρόμος χτυπάει δύο φορές στο Κολωνάκι, σε αυτή την συμπαθέστατη osteria, η οποία βγάζει τραπεζάκια στον πεζόδρομο της Γριβαίων και φέρνει στο τραπέζι λαχταριστές μακαρονάδες, ανάμεσά τους και μια ωραιότατη παραδοσιακή καρμπονάρα, με χειροποίητα σπαγγέτι, πανσέτα, κρόκο αυγού, παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Λογαριασμός με ποτήρι κρασί στα 25-30€ το άτομο.
Αλ3ξ The Fresh Pasta Bar
Πλατεία Δεξαμενής 3, Κολωνάκι τηλ.: 210 3644142
Ναός χειροποίητων μακαρονάδων όπου σχεδόν καθημερινά γίνεται το έλα να δεις, το ιταλικό της Μασσαλίας ξεφεύγει από την πεπατημένη και ετοιμάζει πρωτότυπες συνταγές ζυμαρικών. Εδώ δεν θα βρεις βέρα καρμπονάρα, αλλά μια εξαιρετική παραλλαγή της, τον… Ναυαγό, με τετράγωνο σπαγγέτι, βούτυρο, σύγκλινο Μάνης, παρμεζάνα, crispy bacon, ποσέ αυγό και μαύρο πιπέρι. Για ένα γεύμα εδώ, υπολόγισε περί τα 25€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.
Bellagio Pizza & Pasta Bar
Αγίου Ιωάννου 82, Αγ. Παρασκευή, τηλ: 21 0600 0646
Μοντέρνα τρατορία στην Αγία Παρασκευή, το Bellagio σερβίρει πίτσα με φυσικό προζύμι και πληθώρα χειροποίητων επιλογών σε ζυμαρικά για να γλείφεις και το πιάτο. Η καρμπονάρα εδώ έρχεται σε δύο παραλλαγές: Romana με spagghetoni, κρόκο αυγού, guanciale, πεκορίνο Romano και φρέσκο πιπέρι και al Τartufo με paccheri, κρόκο αυγού, guanciale, πεκορίνο Romano, παρμεζάνα Grana 18μηνης ξήρανσης και λάδι τρούφας. Διαλέξεις και παίρνεις ή δοκιμάζεις και τις δύο. Λογαριασμός στα 25€, με ποτήρι κρασί.