Μέσα σε ένα συνεχές βουητό από εκσκαφείς και μπουλντόζες η πάλαι ποτέ όμορφη κηπούπολη «αποκλειστικής κατοικίας» του Παπάγου απειλείται με εξαφάνιση. Οι κάτοικοι παρατηρούν με αγωνία και θυμό μια έκρηξη ανέγερσης οικοδομών στον Δήμο τους. Πελώριοι όγκοι τσιμέντου με θεόρατες πενταόροφες πολυκατοικίες 18 μέτρων ξεφυτρώνουν δίπλα σε πεζοδρομία μισού μέτρου. Μια άγρια υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και συγχρόνως απαξίωση της περιουσίας των δημοτών. Οι δεκάδες πολεοδομικές άδειες που εκδίδονται συνέχεια θα καταφέρουν σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα μια δραματική αλλοίωση της φυσιογνωμίας της πόλης μας. Και εδώ υπάρχει ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ; το ποιο συνοδεύεται με πολλά ερωτήματα! Αλλά υπάρχει και η απάντηση από τους δημότες που απαιτούν να μπει φρένο σε αυτήν την καταστροφική λαίλαπα!
Η περιοχή του Παπάγου μια όμορφη, πράσινη συνοικία, σχεδιασμένη για ήπια δόμηση, που αντιστάθηκε εδώ και δεκαετίες στην λογική της πυκνοκατοικημένης τσιμεντούπολης, θεωρήθηκε μια υπερβολή απέναντι στις κατεστραμμένες τσιμεντένιες, απάνθρωπες πόλεις που αφήσαμε να γίνουν στην Ελλάδα. Η άμεσα εκλεγμένη Δημοτική Αρχή αδράνησε, και εκ του αποτελέσματος, δεν αποδείχθηκε ικανή να προστατεύσει τον χαρακτήρα της πόλης μας. Το σλόγκαν όλων των παρατάξεων που κυριάρχησε στις εκλογές για μια βιώσιμη πόλη πρότυπο ακούγεται πλέον σαν κακόγουστο αστείο.
Η συνδυαστική και σωρευτική εφαρμογή των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) με τα περίφημα ευεργετήματα, ‘μπόνους’, στη δόμηση (άρθρα 10 και 15β), που υποτίθεται αναβαθμίζει την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, επιτρέποντας την χορήγηση ύψους μετατρέπεται από μηχανισμός περιβαλλοντικής αναβάθμισης σε μηχανισμό τραγικής οικιστικής υποβάθμισης. Οι πολεοδομικές πατέντες που με προσαυξήσεις εκτοξεύουν το ύψος και τον όγκο, με πατάρια και σοφίτες σε συνεχόμενα επίπεδα, ερκερ, φυτεμένα δώματα (δίνεται μπόνους μέχρι και 2 μέτρα!), κοινόχρηστους χώρους, κλιμακοστάσια και δώματα επιπλέον του συντελεστή δόμησης, είναι η παγίδα της καταστροφής.
Έτσι, στο όνομα δήθεν της κλιματικής αλλαγής και της εξοικονόμησης ενέργειας επιχειρείται να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της πόλης μας! Ο νόμος των μπόνους τετραγωνικών και ύψους δεν εχει τίποτα το φίλο-περιβαλλοντικό. Εχει καταλήξει να γίνει, μετά από συνεχείς τροποποιήσεις, ένα καθαρά φίλο-κατασκευαστικό μέτρο στην βάση του ευκαιριακού κέρδους που με υποκρισία υποβαθμίζει τις ζωές μας και τις περιουσίες μας. Δημιουργείται μια δραματική και δραστική υποβάθμιση του περιβάλλοντος που μετατρέπει την περιοχή μας με γρήγορους ρυθμούς από τόπο κατοικίας σε τόπο εμπορίας τσιμεντένιων όγκων.
Τα ερώτημα τα είναι πολλά,
· Γιατί ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού δεν συντάχτηκε με τους Δήμους της Φιλόθεης, Εκάλης, Παλαιού Ψυχικού που εξαιρεθήκαν και κατάφεραν να μην ισχύσουν τα ‘μπόνους’; Γιατί μόνο αυτοί οι Δήμοι χρήζουν προστασίας και όχι η κηπούπολη του Παπάγου με χρήση γης για ‘αποκλειστική κατοικία’;
· Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) πήρε ομόφωνη απόφαση εδώ και ένα χρόνο σχεδόν για την κατάργηση των κινήτρων δόμησης στα ύψη και τις επιφάνειες των κτιρίων που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ), σε «όλες οι περιοχές με χρήσεις γης «αποκλειστικής κατοικίας». Τι εχει κάνει ο Δήμος μας προς αυτήν την κατεύθυνση;
· Γιατί μπροστά σε αυτήν την καταστροφική τάση, η Δημοτική Αρχή εχει αδρανήσει τόσο καιρό; Τη στιγμή μάλιστα που ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των ευεργετικών μπόνους αυξάνεται κατακόρυφα για να ‘προλάβουν’ την έκδοση της οριστικής απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ.
· Μπροστά σε αυτήν την πρωτοφανή τσιμεντοποίηση της κοινότητας Παπάγου με την υπέρμετρη και εξαντλητική δόμησή της, ποιες είναι οι ενέργειες του Δήμου για την προστασία των υπαρχόντων αδόμητων χώρων πρασίνου; Γιατί αφήνει να τσιμεντοποιηθούν ήδη διαμορφωμένες πράσινες πλατείες;
· Γιατί ο Δήμος μας δεν ενεργοποιείται, ακόμα και τώρα, με προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο εναντίων των επίμαχων ρυθμίσεων που υποβαθμίζουν το οικιστικό περιβάλλον;
· Γιατί ο Δήμος καθυστέρησε τόσο να δρομολογήσει μια συζήτηση για αυτό το κρίσιμο και επείγον ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με στόχο να γνωμοδοτήσει και να αιτηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την επανεξέταση των κινήτρων δόμησης και την λήψη άμεσων μέτρων για να αποτραπεί η τσιμεντοποίηση και απαξίωση της περιοχής του Παπάγου;
Χρειάζεται να κινητοποιηθούμε άμεσα.
Υπάρχει ακόμα χρόνος για να σώσουμε την πόλη μας, η τουλάχιστον να περιορίσουμε την ζημιά που έχει ήδη γίνει! Χρειάζεται να πιέσουμε την Δημοτική Αρχή να ενεργήσει άμεσα και αποτελεσματικά. Τονίζουμε το αυτονόητο της βιώσιμης πόλης και συλλέγουμε υπογραφές από τους κατοίκους του Δήμου Παπάγου-Χολαργού ζητώντας συγκεκριμένες ενέργειες από το Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου-Χολαργού για να αποτρέψουμε την περαιτέρω καταστροφή της πόλης μας.
Η ομόφωνη απόφαση της «δίκης του ΝΟΚ» για οικοδομικές άδειες στο Δήμο Αλίμου, δημιουργεί νέα δεδομένα (απόφαση 310/2024 του 5ου -περιβαλλοντικού- τμήματος του ΣτΕ). Εν αναμονή της οριστικής απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη των βασικών διατάξεων του πολεοδομικού νόμου (που υπολογίζεται να βγει αρχές του 2025), οι κάτοικοι ζητούν από τον Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου-
Χολαργού να συζητήσει και να γνωμοδοτήσει / αποφασίσει στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, μέτρα υγιούς πολεοδόμησης και να αιτηθεί στο ΥΠΕΝ:
- Πρώτον, να μην δίνονται προεγκρίσεις οικοδομικών αδειών με βάση τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ 4067/2012) για τα μπόνους δόμησης και τα ύψη των κτιρίων.
- Δεύτερον, να επιβάλλει αναστολή έκδοσης νέων έως και ανάκλησης εγκεκριμένων οικοδομικών αδειών με βάση τις διατάξεις του ΝΟΚ για τα μπόνους στη δόμηση και τα ύψη των κτιρίων. Ειδικότερα, ζητούν η νομοθετική ρύθμιση κατάργησης των κινήτρων δόμησης του ΝΟΚ για τις Δημοτικές Ενότητες της Φιλοθέης, Παλαιού Ψυχικού και Εκάλης, που προώθησε το ΥΠΕΝ και ψηφίστηκε στη Βουλή, ως τροπολογία στο νόμο για τους Δήμους (ν. 5043/2023 (Α’ 91/13.4.2023) να εφαρμοστεί για την κοινότητα του Παπάγου που έχει τα χαρακτηριστικά «κηπούπολης».
Γιώργος Κορκόβελος, κάτοικος κοινότητας Παπάγου, georgios.korkovelos44@gmail.com