Αρχική Συμβαίνουν στην Πόλη Υγεία-ομορφία Ελισάβετ Πουλάκη:ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ελισάβετ Πουλάκη:ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Το καλοκαίρι έφτασε και η έκθεση μας στον ήλιο είναι συνεχής. Όλοι γνωρίζουμε πως ο ήλιος εκτός από τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας, εγκυμονεί και πολλούς κινδύνους.

Το ηλιακό φως, έχει συνδεθεί με την καρκινογένεση στο δέρμα (φωτοκαρκινογένεση) προκαλώντας τα βασικοκυτταρικά, τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα και εμπλέκεται στο μελάνωμα, καθώς και με προκαρκινικές βλάβες όπως οι ακτινικές υπερκεταρτώσεις και άλλα. Επιπλέον, είναι ο κύριος περιβαλλοντικός παράγοντας που προκαλεί γήρανση (φωτογήρανση) όπως την εμφάνιση πανάδων, δυσχρωμιών, πρώτων ρυτίδων και ευρυαγγείες …. κάτι που καμία γυναίκα δε θέλει!!!.

Η φθορά της επιδερμίδας από την έκθεση στον ήλιο γίνεται σταδιακά, ανεξάρτητα από το αν προκαλείται ηλιακό έγκαυμα. Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί!!!

Λίγα σκευάσματα στη δερματολογία έχουν τη δυνατότητα να προλαμβάνουν ασθένειες και μέσα αυτά ειναι τα ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ!!! Οι αντηλιακές απορροφούν ή σκεδάζουν την υπεριώδη ακτινοβολία (UVB-UVA) και έτσι δεν της επιτρέπουν να φτάσει στο δέρμα και να προκαλέσει τις βλαβερές της συνέπειες.

Το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται επί καθημερινής βάσης.

Να προτιμήσουμε τα αντηλιακά με δείκτης προστασίας SPF30 – 50 και να είναι αδιάβροχα.

……….Στη συνέχεια, εφαρμόστε κάποιους γενικούς κανόνες για την αντηλιακή προστασία:

– Μείνετε μακριά απ΄τον ήλιο τις ώρες αιχμής (11:00 π.μ. – 16:00 μ.μ.). – Φροντίστε μισή ώρα πριν βγείτε στον ήλιο να έχετε απλώσει την κατάλληλη ποσότητα αντηλιακού στο δέρμα σας, ενώ η ανανέωσή του κάθε δύο (2) ώρες κρίνεται αναγκαία, ακόμα και αν είμαστε κάτω από την ομπρέλα.

– Φοράτε πάντα καπέλο και γυαλιά ηλίου.

– Εφαρμόστε στα χείλη σας ένα ενυδατικό lip-balm με δείκτη προστασίας.

– Επαναλαμβάνουμε τη χρήση αντηλιακού, μετά την κολύμβηση, το σκούπισμα του σώματος με πετσέτα, μετά από παιχνίδι ή άσκηση (κι ας μην έχουν περάσει 2 ώρες).

– Xειρουργικές oυλές (κυρίως πρόσφατες), σπίλοι ή άλλες φωτοευαίσθητες βλάβες του δέρματος, απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα με αντηλιακά υψηλής προστασίας , καθώς και συχνότερες επαλήψεις.

– Προσέχουμε την ημερομηνία λήξης του αντηλιακού.

– Τα αντηλιακά αλλοιώνονται όταν είναι εκτεθειμένα στη ζέστη και στον ήλιο.

Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν κάνουμε κάποια θεραπευτική αγωγή που περιλαμβάνει έστω ένα από τα παρακάτω φάρμακα:

· Παρασκευάσματα, για την ακμή

· Αντιβιοτικά, που περιέχουν τετρακυλίνη

· Αντισταμινικά

· Αντισυλληπτικά, που περιέχουν οιστρογόνο

· Μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα

· Ηρεμιστικά ή παρασκευάσματα για την ναυτία

· Φάρμακα, που περιέχουν σουλφαμιδίνη

· Αγχολυτικά

· Διουρητικά

· Φάρμακα για τον διαβήτη

ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ρούχα: η καλύτερη προστασία!!!

Όταν κάνουν διακοπές, το ένα τρίτο των παιδιών, περνά 15 ώρες την εβδομάδα, κατά μέσο όρο φορώντας μαγιό: είναι υπερβολή!

Τα καπέλα, τα γυαλιά ηλίου και τα σκουρόχρωμα ρούχα αποτελούν την καλύτερη άμυνα από τις ακτίνες UV.

Όλα τα παιδιά χρειάζονται προστασία με ευρέως φάσματος αντηλιακά (SPF30-50) . Όσο πιο φυσικά τα φίλτρα τόσο πιο ασφαλή για τα παιδιά.

Ειδικά για μωρά κάτω των 6 μηνών δεν επιτρέπεται η έκθεσή τους στον ήλιο.

Τέλος, εάν παρατηρήσετε κάποια σημαντική αλλαγή στο δέρμα σας, όπως νέες ελιές (σπίλοι) ή κάποια διαφορά στην υφή του, θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον δερματολόγο σας.

Εύχομαι να περάσετε ένα όμορφο και ασφαλές καλοκαίρι!!!!

Της Ελισάβετ Πουλάκη

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Το “The pretty company” αναζητά τεχνίτρια νυχιών

Δείτε παρακάτω την ανακοίωσή τους Αναζητούμε έμπειρη τεχνιτρια, για το διάστημα απο 01/07 - 22/08 για 8ωρη 5νθημερη εργασία.Αποδοχές...

Επιστολή Δημότη: Καταγγέλλω τη συμπεριφορά συνδημοτών αλλά και την άγνοια του Δήμου

Δείτε παρακάτω την επιστολή που έφτασε στην Πολιτεία Παπάγου Χολαργού από συνδημότη μας. Καταγγέλλω τη συμπεριφορά συνδημοτών αλλά και...

Με περισσότερα δρομολόγια λεωφορείων ο Παπάγος και ο Χολαργός

Τα νέα λεωφορεία που το κράτος προμηθεύτηκε με Leasing έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην πόλη του Παπάγου και του Χολαργού....

ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ “ΤΑΣΟΣ ΞΕΝΟΣ”

Στο νέο αθλητικό κέντρο Χολαργού "Αντώνης Πολύδωρας" πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών, οι ετήσιοι αγώνες στίβου, ΤΑΣΟΣ ΞΕΝΟΣ, του συλλόγου...

Recent Comments