Αρχική Συμβαίνουν στην Πόλη Κοινωνικά Ο Συμπολίτης – Κοιτώντας το δέντρο, χάνεται το δάσος

Ο Συμπολίτης – Κοιτώντας το δέντρο, χάνεται το δάσος

Γράφει ο Γρηγόρης Μαλούκος.

Η πρόσφατη κακοκαιρία με το όνομα «Μήδεια» αποκάλυψε πάρα πολλά ανησυχητικά πράγματα σχετικά με την διαχείριση του πρασίνου και δη των δέντρων σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο. Πρόσφατα δε (21/2/2021), διάβασα και ένα άρθρο του Γιάννη Σγουρού, πρώην Περιφερειάρχη Αττικής στην ιστοσελίδα Liberal.gr με τίτλο «Ποιος έχει την ευθύνη για το κλάδεμα δέντρων» και τρομαγμένος κατάλαβα ακόμα περισσότερα. Διαβάστε και απελπιστείτε:

«Πρώτον, η Περιφέρεια Αττικής για το οδικό δίκτυο που έχει την ευθύνη συντήρησης. Δηλαδή μπορεί να κόψει δέντρο που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο εφόσον κρίνει ότι γέρνει επικίνδυνα προς το δρόμο ή εκτιμά ότι μπορεί να ξεριζωθεί από τον άνεμο ή την χιονόπτωση χωρίς την άδεια του Δασαρχείου.

Δεύτερον, το ίδιο ισχύει και για τους δημοτικούς δρόμους που συντηρούνται από τους Δήμους. Οι υπηρεσίες των Δήμων μπορούν να κόψουν το δέντρο εφόσον είναι στο πεζοδρόμιο και κρίνουν ότι μπορεί να πέσει στο δρόμο ή σε καλώδια χωρίς την άδεια του Δασαρχείου. Αναφερόμαστε πάντοτε σε εντός σχεδίου περιοχές.

Τρίτον, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει την ευθύνη να κλαδέψει δέντρα, όχι να τα κόψει, αφού πρώτα ενημερώσει τους Δήμους.

Τέταρτον, το ζήτημα περιπλέκεται εάν το δέντρο βρίσκεται όχι στο πεζοδρόμιο αλλά σε πάρκο ή σε ιδιοκτησία. Τότε αν κριθεί ότι υπάρχει πιθανότητα πτώσης του δέντρου σε δρόμο ή σε καλώδια χρειάζεται έγκριση του Δασαρχείου και Άδεια της υπηρεσίας δόμησης (πολεοδομία).»

Αντιλαμβανόμαστε ότι η τέταρτη περίπτωση ισχύει κατά κόρον στου Παπάγου και στο Χολαργό, εφόσον η συντριπτική πλειοψηφία των οικιών έχουν δέντρα στο οικόπεδό τους πολλά από τα οποία έχουν φυτευτεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Οπότε τι πρέπει να γίνει από πλευράς Δήμου;

Κατά τη γνώμη μας, μέχρις ότου αλλάξει η περίεργη και περίπλοκη αυτή νομοθεσία, πρέπει να υπάρξει εκ μέρους του Δήμου μια ενιαία Πολιτική Υψηλού Πρασίνου με προοπτική εφαρμογής από το επόμενο φθινόπωρο η οποία θα πρέπει:

Πρώτον, να ενισχύσει την προστασία του πρασίνου κατά τους θερινούς μήνες με εντατικοποίηση των υπαρχουσών δράσεων και την ανάληψη νέων.

Δεύτερον, να γίνει μια χαρτογράφηση των επικίνδυνων δέντρων εντός και εκτός οικοπέδων δημοτών (μια παρατήρηση πεζή αρκεί) όπως και αυτών που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.

Τρίτον, να συνταχθεί έστω και προσεγγιστικό χρονοδιάγραμμα δράσεων των απαιτούμενων ενεργειών, ιδίως σε περιπτώσεις που εμπλέκονται εκτός Δήμου φορείς, όπως η Περιφέρεια, ο ΔΕΔΔΗΕ και η Πολεοδομία, ώστε όταν συμβεί κάτι, ο Δήμος αλλά και οι συμπολίτες μας να έχουν προετοιμαστεί.

Για την επίτευξη των παραπάνω οφείλει ο Δήμος να αναλάβει να ενημερώσει τους Δημότες σχετικά με τις ευθύνες και καθήκοντα εκάστου για την προστασία του φυσικού πλούτου, αλλά και το τι πρέπει να κάνουν ώστε αυτή να επιτευχθεί, πέρα από ευχολόγια πριν, αλλά και κυνήγι μαγισσών αφού το κακό συμβεί.

Προσέχουμε για να έχουμε.

Του Γρηγόρη Μαλούκου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

ΣΟΣ : Επικίνδυνη τρύπα – υποχώρηση εδάφους! Έπεσε σκυλάκι

Όπως ανεβαίνουμε την Ανατάσεως, μετά την βρύση, στο χωμάτινο μονοπάτι στα δεξιά, και κατόπιν 150 μέτρων περίπου- στην δεξιά πλευρά του μονοπατιού...

Αναζητείται τεχνικός κλιματιστικών και οικιακών συσκευών από το REPAIR4U στο Χολαργό

Η επιχείρηση REPAIR4U στο Χολαργό (Πλατεία Δημοκρατίας) ζητάει τεχνικό κλιματιστικών και οικιακών συσκευών. Με ή χωρίς προϋπηρεσία έως 30 ετών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6948593670. Αποστολή...

Ίμια 27 χρόνια μετά: Οι σύζυγοι των ηρώων αφηγούνται τις ώρες της κρίσης

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τα γεγονότα της31ης Ιανουαρίου του 1996 Η «κρίση των Ιμίων», η σοβαρότερη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία...

Ταξί: Πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών στις 31 Ιανουαρίου

Σε κινητοποιήσεις εξαιτίας της ακρίβειας, υπερφορολόγησης και του αθέμιτου ανταγωνισμού προχωρούν οι ιδιοκτήτες ταξί. Ήδη το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) έχει...

Recent Comments