Αρχική Χωρίς κατηγορία Παιδική όραση – Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς... Γράφει ο Χρήστος...

Παιδική όραση – Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς… Γράφει ο Χρήστος Ξένος

Χρήστος Ξένος FBDO (Hons) LVA

Διπλ. Οπτικός – Βοηθήματα Χαμηλής Όρασης

HND, B.Sc. (Hons), M.Sc.

Πριν την έναρξη της σχολικής περιόδου οι γονείς προετοιμάζουν τα παιδιά για τη νέα σχολική περίοδο με την απαραίτητη γραφική ύλη. Όλα αυτά καλά θα ήταν να συνδυαστούν με μία επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Η καλή όραση θα επιτρέψει στο παιδί να παρακολουθεί με άνεση τα μαθήματα καθώς και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Με μια απλή επίσκεψη στον οφθαλμίατρο οι γονείς μπορούν να εξασφαλίσουν: την υγεία των ματιών, την αύξηση της απόδοσης στα μαθήματα, και την κοινωνικοποίηση του παιδιού μέσα από τη συμμετοχή σε εξωσχολικές δραστηριότητες (αθλητισμός, παιχνίδι κτλ).

Για αυτούς τους λόγους οι γονείς θα πρέπει να έχουν κάποιες γνώσεις σχετικά με τη διαδικασία ανάπτυξης του παιδικού οφθαλμού. Η πιο κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη της όρασης είναι από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των τριών (3) ετών, ενώ μεγάλες αλλαγές λόγω ανάπτυξης παρατηρούνται μέχρι την ηλικία των επτά (7) ετών. Η ανάπτυξη των ματιών, συνεπώς και της όρασης ολοκληρώνεται μεταξύ οκτώ (8) και δέκα (10) ετών.

Πλέον είναι αποδεδειγμένο πως στις περιπτώσεις που το παιδί εμφανίζει μυωπία, η υποδιόρθωση (δλδ η χρήση γυαλιών με λιγότερους βαθμούς από όσους πραγματικά χρειάζεται), η μη διόρθωση (καμία χρήση γυαλιών) καθώς και η ελλιπής χρήση (μόνο για λίγο) οδηγούν στην περαιτέρω αύξηση της μυωπίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η μυωπία να μεγαλώσει πιο πολύ μέχρι να σταθεροποιηθεί. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται και μέθοδοι που αποσκοπούν στο να μειώσουν το τελικό μέγεθος της μυωπίας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα μπορείτε να βρείτε στις παρακάτω ιστοσελίδες: http://www.myopiacontrol.org/ και https://www.myopiacare.org/ Η έγκαιρη διάγνωση τυχόν προβλημάτων στην όραση είναι πάρα πολύ σημαντική στη θεραπεία ή τον περιορισμό των συμπτωμάτων τους για να επιτευχθεί φυσιολογική ανάπτυξη της διόφθαλμης όρασης και αίσθηση του βάθους. Από τη στιγμή που η ανάπτυξη του ματιού ολοκληρωθεί πολλές διαθλαστικές ανωμαλίες όπως στραβισμός ή αμβλυωπία δεν μπορούν να διορθωθούν και οδηγούν σε μόνιμα προβλήματα όπως μείωση της αίσθησης του βάθους ή απώλεια όρασης ενός ματιού.

Επομένως, καλό θα ήταν οι γονείς να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της όρασης των παιδιών με ετήσιες επισκέψεις στον οφθαλμίατρο. Όσον αφορά τα παιδικά γυαλιά οράσεως καλό θα ήταν να ακολουθήσετε τις συμβουλές του οπτικού σας στην επιλογή του σκελετού και των φακών οράσεως. Οι σκελετοί θα πρέπει να είναι από αντί αλλεργικό και ανθεκτικό υλικό. Οι σκελετοί καλής ποιότητας κοστίζουν περισσότερο στην αγορά αλλά αντέχουν μεγαλύτερο διάστημα και μπορούν να επιδιορθωθούν αρκετές φορές άρα, σε βάθος χρόνου αποδεικνύονται πολύ πιο οικονομικοί. Επίσης οι γονείς θα πρέπει να περιμένουν ότι τα παιδιά θα λυγίζουν πολύ συχνά τους σκελετούς, πράγμα πολύ φυσιολογικό.

Για παιδιά μικρής ηλικίας συνιστούμε το σχήμα του σκελετού να είναι στρογγυλό ή οβάλ έτσι ώστε το παιδί να «αναγκάζεται» να κοιτάει μέσα από τα γυαλιά και όχι από επάνω (όπως θα συνέβαινε με ένα στενόμακρο σκελετό). Για την επιλογή των φακών οράσεως υπάρχει μεγάλη ποικιλία υλικών κατασκευής. Οπωσδήποτε θα πρέπει οι φακοί να είναι κατασκευασμένοι από οργανικό υλικό που είναι ανθεκτικό στην κρούση για την αποτελεσματική προστασία των ματιών του παιδιού. Εάν το παιδί ασχολείται με τον αθλητισμό συνιστούμε φακούς από υλικό Trivex από επώνυμες εταιρείες. Το υλικό αυτό είναι πάρα πολύ ανθεκτικό (πιο ισχυρό και από Polycarbonate) με πολύ καλές οπτικές ιδιότητες (Υψηλότερη τιμή Abbe, δηλαδή μικρότερες χρωματικές εκτροπές). Οι φακοί οράσεως θα ήταν προτιμότερο να έχουν αντί ανακλαστικές επιστρώσεις έτσι ώστε να είναι πιο διαυγείς και να προσφέρουν καλύτερη όραση.

Πολλοί γονείς επιλέγουν φακούς χωρίς αυτές τις επεξεργασίες λόγω της διαφοράς στην τιμή. Πολλές φορές όμως τα παιδιά δε χρησιμοποιούν τα γυαλιά επειδή οι φακοί έχουν μεγάλη αντανάκλαση με αποτέλεσμα τα γυαλιά να βγαίνουν άχρηστα και η όραση των παιδιών να επιδεινώνεται.

Η προστασία των ματιών από τις υπεριώδης ακτινοβολίες είναι απαραίτητη για τα μάτια των ενηλίκων, πόσο μάλλον για τα μάτια των παιδιών. Η προστασία των παιδικών ματιών με απορροφητικά γυαλιά ηλίου θα πρέπει να αρχίζει όσο το δυνατόν από πιο μικρή ηλικία. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι η χρήση γυαλιών ηλίου δεν επηρεάζει την εξέλιξη της όρασης των παιδιών! Τα παιδικά γυαλιά θα πρέπει να είναι cat. 4 σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μόνο μέρος όπου είναι σίγουρο ότι τα παιδικά γυαλιά πληρούν τις προδιαγραφές είναι τα οπτικά καταστήματα γιατί προμηθεύονται τα γυαλιά από προμηθευτές οι οποίοι πρέπει υποχρεωτικά να έχουν εξασφαλίσει άδεια για να διακινούν τα γυαλιά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συμπερασματικά, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να παρακολουθούν την εξέλιξη της όρασης των παιδιών τους με επισκέψεις στον οφθαλμίατρο και να φροντίζουν για τη μακροχρόνια υγεία των ματιών των παιδιών τους με τα σωστά γυαλιά οράσεως και ηλίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Βρέθηκε σκυλάκι στο Χολαργό

Από τους "Φίλοι ζώων Παπάγου-Χολαργού" Το σκυλάκι είναι στο μαγαζί του Μπαλντα Βαγγελη στο Bolaloca . Είναι πολύ φοβισμένο. Βρισκεται στο Χολαργο στο νταμάρι τέρμα οδός...

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Σε λειτουργία η πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις»

Σε λειτουργία τέθηκε  η ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://mpp.ypes.gov.gr/ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023. Μέσω...

Χειροτερεύει η κατάσταση των πεζοδρομίων στο Χολαργό

Πολλές είναι οι αναφορές που γίνονται για την κατάσταση των πεζοδρομίων στην πόλη του Παπάγου και του Χολαργού. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι...

Δημήτριος Σ. Τασσόπουλος: Οι λόγοι της υποψηφιότητας μου με τον Δημήτρη Οικονόμου

Δημήτριος Τασσόπουλος: Οι λόγοι της υποψηφιότητας μου με τον Δημήτρη Οικονόμου. Ο κύριος Δημήτριος Τασσόπουλος υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη Σύγχρονη Πολιτεία Παπάγου Χολαργού.

Recent Comments