Home Συμβαίνουν στην ΠόληΑφιερώματα Συνέντευξη του ιατρού κ. Λυκούργου Καρτσακλή στη κ. Μαρία Βραχνέλη.

Συνέντευξη του ιατρού κ. Λυκούργου Καρτσακλή στη κ. Μαρία Βραχνέλη.

by Νάντια Γρινιεζάκη

Μαρία Βραχνελη: Κύριε Καρτσακλή, ευχαριστώ πολύ για την παραχώρηση της συνέντευξης.

Απάντηση: Και εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Μ.Β. Γιατρέ, πόσα χρόνια εξασκείτε τη Νευρολογία και πάνω σε ποια θέματα ειδικεύεστε;

Εξασκώ τη Νευρολογία από το 2007, οπότε και ολοκλήρωσα την εξειδίκευσή μου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Columbia της Νέας Υόρκης. Τα θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος στην κλινική μου πράξη είναι η νόσος Αλτσχάιμερ και γενικότερα οι Άνοιες και τα οργανικά ψυχοσύνδρομα, οι διαταραχές μνήμης, οι νευρολογικής αρχής διαταραχές της βάδισης, η Ημικρανία και τα λοιπά είδη Κεφαλαλγίας.

Μ.Β. Ας αρχίσουμε από το θέμα Ημικρανία-Κεφαλαλγία-πονοκέφαλοι. Τα παυσίπονα καμιά φορά δεν βοηθούν, πώς μπορούμε να βοηθηθούμε;

Λ.Κ. Οι πονοκέφαλοι, ειδικά όταν ακολουθούν πορεία συχνών προσβολών, πρέπει να διερευνώνται νευρολογικά, προκειμένου να τεθεί διάγνωση και φαρμακευτική αγωγή. Η διάγνωση είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι υπάρχουν περιπτώσεις που υποκρύπτουν Παθολογία που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η ανακούφιση ασθενών με Κεφαλαλγίες που δεν απειλούν τη σωματική υγεία, αλλά δυσχεραίνουν την καθημερινότητα, την επαγγελματική και κοινωνική ζωή του πάσχοντος. Τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς, έχουν πληθύνει τα μέσα που διαθέτουμε προκειμένου να ανακουφίσουμε ακόμη και απαιτητικές Κεφαλαλγίες, είτε με κλασικά ή και πιο σύγχρονα φάρμακα, είτε με εφαρμογή νεότερων μεθόδων (π.χ. μονοκλωνικά αντισώματα σε επεισοδική Ημικρανία, εγχύσεις μπότοξ σε περιστατικά Χρόνιας Ημικρανίας) είτε με συσκευές τοπικής αυτοεφαρμογής.

Μ.Β Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην Άνοια και στην νόσο Αλτσχάιμερ ;

Λ.Κ. Άνοια είναι ο γενικός όρος, δηλώνει την προοδευτική εξασθένιση των νοητικών λειτουργιών (μεταξύ άλλων μνήμη, ομιλία, χωροχρονικός προσανατολισμός, κριτική σκέψη), με αποτέλεσμα τη συνεχή έκπτωση της λειτουργικότητας του ανθρώπου. Η πιο συχνή αιτία Εκφυλιστικής Άνοιας (60% των Ανοιών) είναι η Άνοια λόγω νόσου Αλτσχάιμερ. Άλλα σπανιότερα αίτια είναι η Αγγειακή Άνοια, η Άνοια με σωμάτια Lewy, η μετωποκροταφική Άνοια.

Μ.Β. Οι ανοϊκοί ασθενείς εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα, προβλήματα ύπνου, άγνοια του σπιτιού, της γειτονιάς τους; Πώς μπορείτε να τους βοηθήσετε;

Όπως σωστά είπατε, η εικόνα της Άνοιας ποικίλλει πολύ και ασθενής με ασθενή δεν μοιάζει, ακόμα και αν πάσχουν από το ίδιο είδος Άνοιας. Ενίοτε ο ίδιος ασθενής σε άλλες χρονικές περιόδους εκδηλώνει φαινομενικά αντίθετες αντιδράσεις, για παράδειγμα επίμονη αϋπνία για κάποιο χρονικό διάστημα και άλλοτε υπνηλία και κλινοφιλία. Εικόνες κατάθλιψης, απάθειας (έλλειψη κινήτρου, ενδιαφέροντος) ως συμπτώματα του ασθενούς με Άνοια είναι συχνά, όπως και επεισόδια άγχους και αποπροσανατολισμού, με συνήθη εκδήλωση την αναζήτηση του σπιτιού του, ενώ βρίσκεται στο σπίτι του.

Ειδικά όσον αφορά στα συμπεριφορικά συμπτώματα, όπως τα ανωτέρω αναφερόμενα, τα φάρμακα που διαθέτουμε παρέχουν ουσιαστική αντιμετώπιση όταν χρησιμοποιούνται κατάλληλα. Για την αντιμετώπιση της νοητικής εξασθένισης υπάρχουν φάρμακα που μειώνουν το ρυθμό έκπτωσης και η έρευνα νέων φαρμάκων όλο και αποδίδει καρπούς.

Μ.Β. Ένα άλλο θέμα είναι η δυσχέρεια στη βάδιση. Υπεισέρχεται η Νευρολογία σε αυτά τα προβλήματα;

Λ.Κ. Δυσχέρεια στη βάδιση συχνότερα προκαλείται από διαταραχές, παθήσεις ή κακώσεις σε κάποιο μέρος του σώματος όπως τα πόδια, η Σπονδυλική στήλη, ο Εγκεφάλος, το λαβυρινθικό σύστημα. Η βάδιση επηρεάζεται από τη φυσική κατάσταση, τη γενικότερη υγεία, την ηλικία, ακόμα και τη διάθεση. Κάποια προβλήματα εμπίπτουν στο ιδιαίτερο πεδίο της Νευρολογίας, άλλα της Ορθοπεδικής, της Ωτορινολαρυγγολογίας ή και άλλων ειδικοτήτων. Από το ιστορικό και την κλινική εξέταση θα εξαρτηθεί εάν θα χρειαστούν εργαστηριακές εξετάσεις και ποιες θα είναι, αποβλέποντας στη σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση. Νευρολογικές παθήσεις που συχνά προκαλούν διαταραχές βάδισης είναι η νόσος Πάρκινσον, τα Εγκεφαλικά επεισόδια, Εγκεφαλοπάθειες, Άνοιες, Μυελοπάθειες, Νευρομυοπάθειες.

Μ.Β. Γιατρέ, ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και τις χρήσιμες συμβουλές σας!

Ο κος Λυκούργος Καρτσακλής είναι Νευρολόγος και διατηρεί ιατρείο στην οδό Εθνικής Αμύνης 53, Παπάγου.

Δέχεται κατόπιν ραντεβού, διενεργεί και κατ’ οίκον επισκέψεις. Τηλέφωνα επικοινωνίας 2106548779 και 6982341544.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΙΡΟΣ

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ

E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ