Home Συμβαίνουν στην ΠόληΚοινωνικά «Κίνησης Κατοίκων για την Διάσωση της Πλατείας 28ης Οκτωβρίου». Προσφυγή κατά της ανέγερσης σχολικής μονάδας στην πλατεία-πάρκο 28ης Οκτωβρίου στην περιοχή του Παπάγου.

«Κίνησης Κατοίκων για την Διάσωση της Πλατείας 28ης Οκτωβρίου». Προσφυγή κατά της ανέγερσης σχολικής μονάδας στην πλατεία-πάρκο 28ης Οκτωβρίου στην περιοχή του Παπάγου.

by Νάντια Γρινιεζάκη

ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ‘ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗς ΠΛΑΤΕΙΑΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ’ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ Η ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣH THΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ-ΠΑΡΚΟΥ ‘ΤΟ ΕΛΕΦΑΚΙ’ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ

Αξιότιμε κύριε Βουλευτή,
Με την  επιστολή μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και να ζητήσουμε την προσωπική σας παρέμβαση για ένα σημαντικό ζήτημα που έχει προκύψει στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού. Αφορά την διάσωση από την τσιμεντοποίηση της μεγαλύτερης καταπράσινης πλατείας-πάρκου 28ης Οκτωβρίου στην περιοχή του Παπάγου, έκτασης περίπου 5 στρεμμάτων, με 120 δένδρα, πεύκα, ευκάλυπτους, φοίνικες και χαρουπιές, τα περισσότερα ηλικίας 50 ετών και άνω και ύψους κάποια από αυτά ακόμη και 20 μέτρων.
Η «Κίνηση των Κατοίκων» προσφεύγει στη Δικαιοσύνη θεωρώντας ότι η ανέγερση σχολικού συγκροτήματος στον εν λόγω χώρο αποτελεί παράνομη πράξη και παραβίαση του Συντάγματος σχετικά με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της νομοθεσίας σχετικά με τους εν τοις πράγμασι χώρων κοινόχρηστου πράσινου και ιδιαίτερα αυτών με δασική βλάστηση. Για το εν λόγω έργο δεν έχει εκπονηθεί μελέτη σκοπιμότητας, ώστε να αξιολογηθεί λεπτομερώς και τεκμηριωμένα η αναγκαιότητα και η λειτουργική σκοπιμότητά του. Επιπλέον, δεν εχει εξαντληθεί η διερεύνηση κάθε εναλλακτικής λύσης για την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος σε άλλον κατάλληλο χώρο στην περιοχή Παπάγου, που θα συνεπάγεται την αποτροπή της επέμβασης στο φυσικό περιβάλλον πριν την απόφαση για την καταστροφή ενός άλσους με ιδιαίτερο κάλλος που τόσο έχουν ανάγκη οι κάτοικοι της περιοχής.
Οι στόχοι και οι δράσεις που σχεδιάζει η χώρα μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στις πόλεις μας είναι εντυπωσιακά φιλόδοξοι. Είμαστε περήφανοι που η Αθήνα συμμετέχει στο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις έως το 2030» με ανάλογες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Η συμμετοχή αυτή αποτελεί αναμφισβήτητα μια μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση και επιτυχία της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Η κοπή δεκάδων μεγάλων δέντρων μέσα στον αστικό ιστό για την ανέγερση ενός κτιριακού συγκροτήματος που μπορεί να χωροθετηθεί αλλού δεν συνάδει με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030, όπου η ΕΕ έχει δεσμευτεί για τη φύτευση τουλάχιστον 3 δισεκατομμυρίων πρόσθετων δέντρων μέχρι το 2030 συμπεριλαμβανομένων και των αστικών κέντρων,
Μια τέτοια ενέργεια καταστροφής της μεγαλύτερης πλατείας στου Παπάγου με δασική ομορφιά θα εκπέμψει ένα αρνητικό και αντιφατικό μήνυμα για τους υπόλοιπους δήμους του λεκανοπεδίου, όσον αφορά το μεγάλο εγχείρημα μετασχηματισμού τους σε κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030.
Ζητάμε την παρέμβαση σας ώστε να επανεξεταστεί το θέμα του χώρου ανέγερσης των νέων σχολικών κτιρίων στην κοινότητα του Παπάγου και να γίνει μια ουσιαστική αξιολόγηση των εναλλακτικών προτάσεων. Είμαστε στην διάθεσή σας να σας προσκομίσουμε περαιτέρω διευκρινίσεις και σχετικά έγγραφα.
Ζητάμε, παράλληλα, την συνδρομή σας ώστε να επιτευχθεί ένας αποτελεσματικός πολιτικός συντονισμός μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων, καθώς και με τον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών (ΑΟΟΑ), ο οποίος έχει την αρμοδιότητα στην περιοχή της ιδιοκτησίας του, ώστε να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την υλοποίηση μιας βιώσιμης εναλλακτικής λύσης.
Ζητάμε, την παρέμβασή σας για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα στον αστικό ιστό του βορείου τομέα Αθηνών. Ζητάμε, την παρέμβασή σας για να αποτραπεί η περαιτέρω υποβάθμιση της κηπούπολης του Παπάγου ώστε να παραμείνει ένα προάστιο πιο ανθρώπινο, ασφαλές, ανθεκτικό και βιώσιμο απέναντι στους κινδύνους της κλιματικής κρίσης.
Προσδοκώντας στην αποφασιστική σας διαμεσολάβηση για να δρομολογηθεί μια λύση που θα ικανοποιεί όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Γιώργος Κορκόβελος (τηλ: 6949109180), Βασιλική Μωρέση (τηλ: 6945190797), Ελένη (Λιάνα) Μακράκη, (τηλ: 6941499622)
εκ μέρους της «Κίνησης των Κατοίκων για την Διάσωση της Πλατείας 28ης Οκτωβρίου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΙΡΟΣ

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ

E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ