Home Η πόλη μαςΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ…

ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ…

by Νάντια Γρινιεζάκη

Προσφάτως το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας θεωρώντας αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) σχετικά με «μπόνους» ως προς τετραγωνικά και ύψος, παρέπεμψε στην Ολομέλειά του το θέμα. Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω διατάξεις του ΝΟΚ αποτελούν την αιτία της ανοικοδόμησης ιδιαίτερα μεγάλων κτιρίων, πρόδηλα αντίθετων με την αισθητική αλλά και την ιστορία του δήμου μας, ως πράσινη πόλη.

Μετά από την πολυαναμενόμενη απόφαση αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), πολλοί δήμαρχοι άλλων περιοχών όπως της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και του Αλίμου, αψηφώντας το πολιτικό κόστος και έχοντας συνείδηση της ευθύνης απέναντι στους δημότες, έσπευσαν να αποφασίσουν την αναστολή αδειών σύμφωνα με το ΝΟΚ, ενώ τόλμησαν να παραγγείλουν στα αρμόδια όργανα των Δήμων τους να απορρίπτουν αιτήσεις οικοδομικών αδειών με τα παραπάνω στοιχεία παρά το γεγονός ότι το αρμόδιο Υπουργείο επέβαλε τήρηση του εν λόγω νόμου μέχρις εκδόσεως αποφάσεως της Ολομέλειας του Στε, το 2025 το νωρίτερο!΄

Στις 28-3-2024 , συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η θέση που θα πάρει ο δήμος μας σχετικά με τις άδειες οικοδόμησης που έχουν ήδη εκδοθεί σύμφωνα με το ΝΟΚ αλλά και αυτές που πρόκειται να εκδοθούν. Ο Δήμαρχος κ. Ηλίας Αποστολόπουλος απεδείχθη για άλλη μια φορά κατώτερος των περιστάσεων αφού επέλεξε και πάλι να κρατήσει μια de facto στάση ουδετερότητας. Το ίδιο είχε κάνει και το 2023 όταν οι κοινότητες Παλαιού Ψυχικού, Φιλοθέης και Εκάλης εξαιρέθηκαν από το ΝΟΚ. Τότε ο κ. Αποστολόπουλος δεν προέβη σε καμία ενέργεια προκειμένου να εξαιρεθεί τουλάχιστον η κοινότητα Παπάγου ως πόλη αμιγούς και αποκλειστικής κατοικίας και να αποφευχθεί η κατασκευή πενταόροφων τερατουργημάτων…

Έτσι και στη συνεδρίαση της 28-3-24 διαφώνησε μεν προφορικά με τις διατάξεις του ΝΟΚ αλλά στην πράξη δεν έκανε τίποτα. Απλά για το θεαθήναι , εισηγήθηκε στο αρμόδιο υπουργείο μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, παρ’ ότι, όπως ο ίδιος δήλωσε, οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι λίγες… Είναι άξιο απορίας πώς πιστεύει ο κ. Αποστολόπουλος ότι υπάρχει περίπτωση το υπουργείο να εγκρίνει την αναστολή έκδοσης αδειών ενώ έχει ήδη επιβάλει τήρηση του εν λόγω νόμου μέχρις εκδόσεως αποφάσεως της Ολομέλειας.!!!

Επιπροσθέτως ο κύριος Αποστολόπουλος επιχείρησε να εμφανιστεί διαχρονικά υπερασπιστής του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, με το επιχείρημα της μείωσης του συντελεστή δόμησης από 1 σε 0,9 στην κοινότητα Παπάγου.

Ξέχασε όμως να αναφέρει ότι ¨παρά τις προσπάθειές του¨, το ύψος των κτηρίων θα παραμένει στα 14 μέτρα και ότι ουδεμία σχέση έχει η ελαχίστη μείωση του συντελεστή δόμησης με τις διατάξεις του Ν.Ο.Κ.!!!

Η αλήθεια είναι ότι η ελαχίστη μείωση του συντελεστή, τους μόνους που θίγει είναι οι μικροϊδιοκτήτες που δεν πρόλαβαν να χτίσουν, όπως έπραξαν πολυάριθμοι γείτονες και συμπολίτες μας με συντελεστή 1. Έτσι, οι ιδιοκτήτες χάνουν κατά μέσον όρο 50 περίπου τετραγωνικά πολύτιμου κτίσματος γι αυτούς, που όμως καμία απολύτως διαφορά δεν έχει στην οπτική και τον όγκο μιας πολυκατοικίας 14 μέτρων!

Ο εισηγητής του συνδυασμού «Σύγχρονή Πολιτεία Παπάγου-Χολαργού» κ. Γεώργιος Μάγκος υποστήριξε τις σαφείς θέσεις μας, σχετικά με το θέμα. Συγκεκριμένα πρότεινε την αναστολή των διατάξεων του ΝΟΚ στις άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί, ώστε οι οικοδομές να ανεγερθούν μεν χωρίς καθυστέρηση που συνεπάγεται οικονομική ζημία για ιδιοκτήτες και κατασκευαστές χωρίς όμως τα έξτρα τετραγωνικά και το ύψος των διατάξεων του ΝΟΚ που καθιστούν τις πολυκατοικίες πανύψηλα τερατουργήματα με μικρές πρασιές που δεν συνάδουν με τη μορφή της πόλης μας. Αναφορικά με τις καινούριες άδειες, ο συνδυασμός πρότεινε να μην εγκρίνονται οι διατάξεις του ΝΟΚ που αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά της πόλης μας.

Εν κατακλείδι η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΑΠΑΓΟΥ – ΧΟΛΑΡΓΟΥ», υπερψήφισε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, αφού σε τελική ανάλυση αποτελεί το έλασσον, πλην, όμως, υπέδειξε, αξίωσε και επέμεινε για το μείζον, δηλαδή την πάση δυνάμει διατήρηση της αισθητικής ταυτότητας του Δήμου μας.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΙΡΟΣ

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ

E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ