Tου Κωνσταντίνου Φιλιππακόπουλου
Αφορμή για τη σύνταξη του παρόντος άρθρου ήταν η αποτυχημένη φιέστα που διοργάνωσε ο Δήμος για τον Παπάγο, που περισσότερο φιλολογικό μνημόσυνο ήταν παρά μία εκδήλωση ανάδειξης της μεγάλης ιστορικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής σημασίας του προαστίου.
Σε δύο σημεία θα ήθελα να μείνω από την εκδήλωση. Στο αστείο, αν όχι τραγικό, ότι αυτή η φιέστα πραγματοποιήθηκε στο Χολαργό και όχι στου Παπάγου!! Παρόλο που υπήρχαν τρείς διαθέσιμοι χώροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.
Το δεύτερο είναι η ουσιαστική και με πολλά νοήματα ομιλία του Επιτίμου Δημάρχου Παπάγου και Παπάγου-Χολαργού κ. Βασιλείου Ξύδη. Αν ήθελα να βάλω ένα τίτλο στην ομιλία θα έβαζα «Οι καμπάνες του Παπάγου χτυπούν δυνατά!». Με μία μεστή ομιλία ο κ. Ξύδης ανέπτυξε τις αξίες και τις αρχές ενός σωστού Δημάρχου. Μέσα σε αυτά είναι ότι θα πρέπει να ακούει τους δημότες και να προηγείται των γεγονότων και όχι να τα ακολουθεί ασθμαίνοντας.
Προσωπικά αν ήμουν εν ενεργεία Δήμαρχος θα τα άκουγα με πολλή προσοχή τα λόγια του και αν σε πέντε μήνες είχα εκλογές θα ανησυχούσα.
Από το 2014 έως σήμερα τα ηνία του Δήμου Παπάγου-Χολαργού κρατά ο κ. Ηλίας Αποστολόπουλος και ο συνδυασμός «Μαζί για την πόλη μας». Μην ξεχνάμε τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας καθότι έχουν ευθύνη, πολιτική και ποινική βάσει του νόμου, για ότι γίνεται στο Δήμο.
Τι προσέφερε η παρούσα δημοτική αρχή στον Παπάγο επί 9 συναπτά έτη; Λυπάμαι αλλά ΕΛΑΧΙΣΤΑ.
Ο κ. Δήμαρχος στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, θέλησε να περιγράψει ένα προάστιο ειδυλλιακό και ονειρεμένο. Γι’ αυτό θα κάνουμε μία μικρή αναδρομή στα έργα και τις ημέρες της δημοτικής αρχής για τον Παπάγο μας, για το σπίτι μας. Να δούμε αν ζούμε σε μία παραμυθένια πολιτεία.
Πρώτα θα μιλήσουμε για την ασφάλεια που είναι σημαντική. Το αστυνομικό τμήμα Παπάγου συγχωνεύτηκε με του Χολαργού. Τι έκανε η δημοτική αρχή; Έστελνε επιστολές… Οι κλοπές οικιών και αυτοκινήτων συνεχίζονται βέβαια. Οι επιστολές δεν προστατεύουν τους πολίτες.
Μετά ας θυμηθούμε μία ψηφιακή πλατφόρμα με το όνομα «Γεωπύλη Δήμου Παπάγου-Χολαργού». Σε αυτή την ιστοσελίδα που παρείχε επίσημα πολεοδομικά στοιχεία της περιοχής, ο Δήμος επέλεξε να δείξει στον χάρτη ότι τα οικόπεδα του 20ου Προγράμματος του ΑΟΟΑ, τα σπίτια και οι περιουσίες πάνω από 500 οικογενειών δηλαδή, ήταν ουσιαστικά παράνομες! Αυτό συνέβαινε καθότι χαρακτήριζε τα οικοδομικά τετράγωνα ως πρώην και βάζοντας τους διαγράμμιση-χρωματισμό ως δασικού- αναδασωτέου οικοπέδου!
Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι σημαίνει για τις περιούσιες μας αυτό. Ευτυχώς το άλλαξε στην πλατφόρμα μετά από έντονες διαμαρτυρίες.
Αν θέλουμε να μιλήσουμε οικονομικά, θα πρέπει να μιλήσουμε για την προίκα του Παπάγου, τα 5,5 εκατομμύρια που κέρδισε ο Δήμος μετά από πολυετή δικαστικό αγώνα εναντίον της Αττικής Οδού. Που είναι τα χρήματα αυτά τώρα; Μάλλον όχι στα ταμεία του Δήμου, αφού εξαϋλώθηκαν σε μελέτες και μικροέργα που αφορούν και τις δύο κοινότητες Χολαργού και Παπάγου.
Απλά ασχολίαστη η θέση της Δημοτικής Αρχής ότι ξοδεύτηκαν στην ανέγερση του τερατουργήματος των ΚΑΠΗ-Πολυϊατρείων στην οδό Εθνικής Αμύνης.
Αν πάμε στο ζήτημα της κυκλοφορίας δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε ότι η Δημοτική Αρχή θέλησε για πάνω από ένα χρόνο να μας ξεναγήσει σε όλο το δήμο κάθε φορά που θέλαμε να επιστρέψουμε στο σπίτι μας, αφού είχε κλείσει την οδό Κύπρου για έργα όμβριων υδάτων. Κάποια στιγμή, για να τσεκάρει τις ψυχικές μας αντοχές ο Δήμος, έκλεισε και την Ξανθίππου που σημαίνει ότι για να μπούμε στου Παπάγου έπρεπε να φτάσουμε στις οδούς Αετιδέων ή Περικλέους!! Τι έκανε η Δημοτική Αρχή για να μας βοηθήσει; ΤΙΠΟΤΑ, απλά απαντούσε ότι ήταν έργο της Περιφέρειας Αττικής.
Mένοντας στο θέμα των δρόμων να πούμε ότι όταν οδηγείς σε δρόμους στου Παπάγου είναι λες και βρίσκεσαι στη εμπόλεμη Χέρσωνα της Ουκρανίας. Κανένα έργο ασφαλτοστρώσεων δεν έγινε στο δήμο εδώ και χρόνια.
Συνεχίζουμε την αναδρομή μας με τα φυσικά φαινόμενα και την πολιτική προστασία. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Αρκεί μόνο να θυμηθούμε τα χιόνια του 2022, όπου ένα προάστιο 10 λεπτά από το Σύνταγμα, έμεινε επί μέρες αποκλεισμένο!! Ευτυχώς η παρέμβαση του Στρατού μας έσωσε! Για το ποιος ευθύνεται για το χάλι αυτό που ζήσαμε, ο κ. Δήμαρχος είπε σε πανελλήνιας εμβέλειας κανάλι ότι ευθύνονται οι κάτοικοι!! Ουδέν σχόλιον…
Επίσης δεν θα σχολιάσουμε την αστεία εικόνα με τα νοικιασμένα μηχανήματα έξω από τα Δημαρχεία Παπάγου και Χολαργού, κάθε φορά που περιμένουμε χιόνια από τότε.
Αφού μιλάμε για εικόνες, ας μιλήσουμε για αισθητική κοινοχρήστων χώρων, η οποία είναι κάτω του μετρίου. Ένα τρανό παράδειγμα είναι η οδός Κύπρου την οποία τρυπήσανε όλη και κανείς δεν σκέφτηκε να βάψει μετά το διάζωμα! Οι είσοδοι του Παπάγου από Πίνδου και Κύπρου είναι το λιγότερο άθλιες. Χρειάζονται άμεσα αναμόρφωση.
Ας πάμε όμως στο θέμα που θα κυριαρχήσει στον προεκλογικό διάλογο, οι πλατείες του Παπάγου.
Η Δημοτική Αρχή έχει θέσει ως στόχο την αναμόρφωση-διάλυση-καταστροφή των πλατειών του Παπάγου. Στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου στην οδό Παναγιώτου θέλει να διαλύσει την πλατεία, να κόψει τα πανύψηλα παλαιά δέντρα, προκειμένου να κατασκευάσει σχολείο. Παράλληλα κάνει ότι δεν ακούει τους κατοίκους που με κάθε τρόπο έχουν κάνει σαφές ότι δεν επιθυμούν την αλλαγή χρήσης της πλατείας. Υπάρχει βέβαια και σχετική μελέτη όπου δίνει λύση με την κατασκευή κτηρίου στα υπάρχοντα σχολικά συγκροτήματα.
Στην πλατεία Φλωρίνης από την άλλη, προχώρησε σε μία πανάκριβη ανακαίνιση, η οποία ήταν παντελώς αχρείαστη. Στην ουσία δε, μετακινεί πάνω κάτω κάποια όργανα, βάζει ποδηλατόδρομο, μικραίνει κατά πολύ το γήπεδο μπάσκετ και όλο αυτό το ονομάζει σοβαρή ανακαίνιση. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν αντιδράσεις από τους περιοίκους και χρήστες της πλατείας. Πάλι όπως ο Δήμος δεν ακούει κανέναν.
Θα ολοκληρώσουμε την σύντομη αυτή αναδρομή με το χειρότερο και ασχημότερο έργο της δημαρχίας Αποστολόπουλο. Το νέο κτήριο ΚΑΠΗ-Πολυϊατρείο στην οδό Εθνικής Αμύνης. Ως άλλη Τζάιαντ του Γιάγκου Δράκου από τη Λάμψη, ξεφύτρωσε το έκτρωμα αυτό στην πόλη μας. Δεν ξέρω πραγματικά ποιος ευθύνεται περισσότερο. Ο αρχιτέκτονας που πρότεινε σε μία περιοχή αμιγούς κατοικίας ένα τέτοιο κτήριο ή οι δημοτικοί σύμβουλοι Παπάγου που το ψήφησαν;
Δυστυχώς οι δημοτικοί σύμβουλοι πολλές φορές δεν κατανοούν ότι έχουν ευθύνη απέναντι στους κατοίκους και στην πόλη. Κάθε απόφασή τους έχει αντίκτυπο στο προάστιο. Μία τέτοιου είδους ήταν και το νέο κτήριο. Με την ψήφο τους καταδίκασαν μία ολόκληρη πόλη να ζει με αυτό το αισθητικό οχετό στην πιο πολυσύχναστη οδό.
Εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2023, οι κάτοικοι και οι δημότες Παπάγου θα κληθούν να αποφασίσουν ποιος δήμαρχος επιθυμούν να οδηγήσει την πόλη στο 2030. Όπως επίσης και ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι δίπλα στο δήμαρχο να τον συμβουλεύουν ουσιαστικά προς το συμφέρον της πόλης και όχι να σιωπούν και να συναγελάζονται μαζί του για τα κοινωνικά δίκτυα.
Ο Παπάγος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Το προάστιο που ξέραμε χάνεται δυστυχώς, ας προσπαθήσουμε έστω να αφήσουμε στα παιδιά μας ένα κομμάτι από την παλιά αίγλη της κηπούπολης που ζήσαμε εμείς. Ας δώσουμε ένα όραμα, ας δώσουμε μία προοπτική στην πόλη που όλοι αγαπάμε. Ας ξαναφέρουμε στον Παπάγο τη δόξα και το κάλλος που του αξίζει.