Home Συμβαίνουν στην ΠόληΚοινωνικά Τσιμιδακη :Υιοθέτηση αδράνειας και συνένοχοι στην καταστροφή του προαστίου;

Τσιμιδακη :Υιοθέτηση αδράνειας και συνένοχοι στην καταστροφή του προαστίου;

by Νάντια Γρινιεζάκη
Μαρίνα Τσιμιδάκη.
Φοιτήτρια του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστημίου Πειραιά
Καθώς περπατούσα στους δρόμους της αγαπημένης «κηπούπολης», αναρωτήθηκα πώς οι αλλαγές στην αρχιτεκτονική μπορούν να επηρεάσουν την ατμόσφαιρα και την κοινωνική δομή της κοινότητας Παπάγου. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της καταστροφής του προαστίου, παρατηρώντας την αδιάλειπτη  κατεδάφιση μονοκατοικιών και παράλληλα την ανέγερση απρόσωπων γκρι «κουτιών» με μηδαμινά στοιχεία πρασίνου.
Ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) και τα μπόνους που δίνει  διαμορφώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση για την κοινότητα μας. Κάθε ζωντανός οργανισμός, όπως και ένα προάστιο, έχει τα δικά του όρια και τις δικές του αντοχές.
Είναι αδύνατον, πλέον, ο Παπάγος να διαθέσει άλλο χώρο σε νέους κατοίκους, διατηρώντας, ταυτόχρονα, την ποιότητα ζωής που προσέφερε τα προηγούμενα χρόνια. Δυσκολεύομαι να αποδεχτώ πως οι δημότες του Παπάγου – Χολαργού θέλουν να ζήσουν σε ένα προάστιο, όπου η μια πολυκατοικία θα είναι η μια δίπλα στην άλλη, όπου οι πλατείες και οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου  θα μετατραπούν σε δημοτικά σχολεία, χώροι στέγασης γραφείων του δήμου ή σε πολυκαστήματα (βλ. Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο).  Ζούμε σε μια εποχή όπου η Δημοτική Αρχή «ευχαριστιέται» με την ανέγερση πολυκατοικιών και τη διάλυση πλατειών.
Ωστόσο, αναρωτιέται κανείς, θα μπορούσε να έχει ενεργήσει άμεσα, προστατεύοντας το προάστιο; Σίγουρα, ναι!
Όσον αφορά τον ΝΟΚ, ο αξιότιμος Δήμαρχος, κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, είχε την πρόθεση να διαφυλάξει τη φυσιογνωμία του Παπάγου αλλά δεν άδραξε την ευκαιρία, βάζοντας την σε κίνδυνο. Δύο, όμως, ισχυρά παραδείγματα μπορούμε να αναδείξουμε για να επισημανθεί πως όταν «υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος».
Αρχικά, στο Δήμο Ψυχικού, Φιλοθέης και  Εκάλης με τη ρύθμιση, όπως κατατέθηκε από το ΥΠΕΝ και ψηφίστηκε στη Βουλή, καταργούνται τα «μπόνους» δόμησης  για τα ύψη των κτιρίων του ΝΟΚ 2012 για όλες τις νέες οικοδομές.
Επιπλέον, ο
κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, δικαιώθηκε με την πρόσφατη υπ’ αριθμ. ΕΔ72 / 2024 απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η αδράνεια και ο εφησυχασμός είναι δύο χαρακτηριστικά που κυριαρχούν και οφείλουμε ως δημότες να αντιδράσουμε και να ενεργοποιηθούμε. Συνεχώς, ερχόμαστε «δεύτεροι» σε πολλές και διαφορετικές καταστάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διαφορετική έκβαση, αν ήμασταν πιο ενήμεροι.
Η δυναμική των πολιτών είναι ισχυρή και έχει την δυνατότητα να ανατρέψει αποφάσεις που στοχεύουν στην καταστροφή της φυσιογνωμίας του προαστίου. Η λύση είναι μία: ενημέρωση, άμεση ανταπόκριση και δράση.
Ο κ. Αποστολόπουλος εκλέχθηκε από τους Δημότες Παπάγου – Χολαργού, χωρίς να σημαίνει πως κάθε του απόφαση είναι αποδεκτή και ορθή.
Ας μην υιοθετήσουμε την αδράνεια της Δημοτικής Αρχής και ας αρχίσουμε να γινόμαστε πολίτες με φωνή και άποψη. Ας μην γίνουμε συνένοχοι σε έναν πολιτιστικό και περιβαλλοντικό όλεθρο, που γυρισμό δεν έχει.
Αγαπάμε τον Δήμο μας και είμαστε παρόντες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΙΡΟΣ

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ

E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ