Home Ρεπορτάζ Κοίτη Ιλισσού: Mία πανέμορφη και ιστορική διαδρομή δίπλα στα σπίτια μας

Κοίτη Ιλισσού: Mία πανέμορφη και ιστορική διαδρομή δίπλα στα σπίτια μας

by Νάντια Γρινιεζάκη

Τι πιο όμορφο από το να ανοίγει κανείς τα παράθυρά του σπιτιού του και να αντικρίζει αυτή την πανέμορφη θέα! Είναι πραγματικά ευλογία το να διαμένει κανείς σε αυτό το καταπράσινο φυσικό τοπίο και δεν αναφερόμαστε σε άλλο από το ρέμα του Ιλισσού ποταμού που διασχίζει και το δικό μας προάστιο.

Μονοπάτια μέσα στη φύση που μπορούν να μας χαρίσουν μοναδικές εικόνες και άπλετο καθαρό οξυγόνο κάθε εποχή του χρόνου. Μικροί και μεγάλοι χρησιμοποιούν για τη διέλευση ή τον κυριακάτικό περίπατό τους να τον κάνουν δίπλα στο σιωπηλό ποτάμι. τον Ιλισσό και γεμίσουν τις μπαταρίες τους.

Άλλωστε όπως είπαμε αυτή η διαδρομή είναι υπέροχη κάθε εποχή και κάθε ώρα της ημέρας. Απολαύστε μερικές φωτογραφίες από τη δική μας βόλτα.

Λίγα λόγια για τον ποταμό…

Ακόμα όμως κι αν σήμερα ο ιερός ποταμός των αρχαίων Αθηναίων κυλάει κάτω από την άσφαλτο και κανείς δεν γνωρίζει εάν κάποια στιγμή αποφασιστεί να αναδυθεί από τα έγκατα της πρωτεύουσας, αξίζει να θυμόμαστε την ιστορία του. Ο Ιλισός, μαζί με τον Κηφισό, τον Ηριδανό και άλλα μικρότερα ρέματα, αποτελούσε σημαντικό τμήμα του υδρογραφικού δικτύου της Αττικής.

Τροφοδοτούσε το Λύκειο, πότιζε τους κήπους της Δούκισσας της Πλακεντίας, ενώ στις όχθες του βρισκόταν το Παναθηναϊκό Στάδιο και ο ναός του Ολυμπίου Διός, το ιερό της Αρτέμιδος και ο βωμός των Ιλισιάδων Μουσών. Η κρήνη Καλλιρρόη, η πιο διάσημη κρήνη της αρχαίας Αθήνας, ήταν η μόνη που είχε πόσιμο νερό, σύμφωνα με τον Παυσανία. Η σημασία του Ιλισού ενισχύεται επίσης από την αναπαράστασή του στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα. Και αργότερα όμως, επί τουρκοκρατίας, ξένοι περιηγητές αποτυπώνουν σε χρωματογραφίες της εποχής αριστοκράτες Αθηναίους να διασκεδάζουν δίπλα στο ποτάμι.

Οι πρώτες σοβαρές παρεμβάσεις στη φυσική κοίτη του ποταμού ξεκίνησαν το 1936, έργο που θεμελίωσε ο Μεταξάς με τη χαρακτηριστική φράση «Θάπτομεν τον Ιλισόν», έργο που ολοκλήρωσε ο Καραμανλής το 1960. Οι λόγοι στους οποίους αποδίδεται η κάλυψη του ποταμού είναι διαφορετικοί. Ως σημαντικότεροι αναφέρονται ο κίνδυνος πλημμυρών σε κατοικημένες περιοχές της Αθήνας, αλλά και οι ανθυγιεινές συνθήκες που δημιουργούσαν τα στάσιμα νερά του ρέματος. Εξίσου όμως σημαντική ήταν η μετατροπή της κοίτης σε οδικούς άξονες με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Πού φαίνεται σήμερα

Σήμερα, ο Ιλισός είναι σε ελάχιστα σημεία ορατός στην πορεία του από τις βορειοδυτικές πλαγιές του Υμηττού, από όπου πηγάζει, στα σύνορα Παπάγου-Χολαργού, μέχρι την εκβολή του στο Φάληρο (τεχνητή παρέμβαση του 1905, καθώς ο αρχαίος Ιλισός ενωνόταν με τον Κηφισό στο ύψος του σημερινού Ταύρου). Καλύπτεται από τις σύγχρονες οδούς Μιχαλακοπούλου, Βασιλέως Κωνσταντίνου και Καλλιρρόης μέχρι και τη γέφυρα της οδού Χαροκόπου στην Καλλιθέα. Μοναδικές εξαιρέσεις είναι ένα μικρό τμήμα στην Καισαριανή και στου Ζωγράφου, κοντά στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής στη διασταύρωση Αθανασίου Διάκου και Αρδηττού, στο Μοσχάτο, αλλά και στη διαδρομή μας στη γειτονιά του Παπάγου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΙΡΟΣ

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ

E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ