Home Συμβαίνουν στην ΠόληΥγεία-ομορφία Μαίες για χρυσό βραβείο… ζωής

Μαίες για χρυσό βραβείο… ζωής

by Νάντια Γρινιεζάκη

Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 29/05/2024

Μπορεί μέσα στον Μάιο να δεσπόζουν πολλές επέτειοι, αλλά τον ίδιο μήνα γιορτάζεται μια λιγότερο προβεβλημένη ημέρα, εκείνη της μαίας. Το επάγγελμα, απολύτως κρίσιμο εξ ορισμού, ανήκει σε έναν κλάδο, της Υγείας, που παραμένει αναντικατάστατος. Παρότι το Δημόσιο Σύστημα (ΕΣΥ) κάθε άλλο παρά ενισχύθηκε από την Πολιτεία ακόμη και τα χρόνια της πανδημίας (κι όχι μόνο), σε ακόμη χειρότερη μοίρα βρέθηκε η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Τα ήδη υποβαθμισμένα Κέντρα Υγείας «νέκρωσαν» σχεδόν από παρεχόμενες υπηρεσίες και προσωπικό, καθώς μετατράπηκαν σε αποκλειστικά εμβολιαστικές δομές για COVID-19.

Σε πείσμα αυτής της κατάστασης, υπήρξαν άνθρωποι – επαγγελματίες που έδειξαν την αναντικατάστατη αξία της δημόσιας φροντίδας, οι Μαίες του Κέντρου Υγείας Αγίας Παρασκευής. Εδώ και μερικά χρόνια, παραδίδουν δωρεάν μαθήματα τοκετού, ψυχοπροφυλακτικής, θηλασμού – φροντίδας νεογνού σε επικείμενους γονείς, ενώ προσφέρουν και τεστ Παπανικολάου.

Οι Χρύσα Ζιάκα, Ιωάννα Παπαθεοδώρου, Ελισσάβετ Καναβάκη, Μαρίνα Χωριανοπούλου καθιέρωσαν το προγεννητικό πρόγραμμα ξεπερνώντας πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια, καινοτομώντας και φέρνοντας το δικαίωμα στην ενημέρωση. Κατάφεραν να έχουν έναν όμορφο χώρο, κατάλληλο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, μέσα στο Κέντρο Υγείας, διαθέσιμο όχι μόνο για τους δημότες Αγίας Παρασκευής αλλά και οποιονδήποτε πολίτη. Αμέσως μετά το ξέσπασμα του COVID-19, δεν σταμάτησαν τα μαθήματα σε μητέρες & πατέρες, συνεχίζοντας με ψηφιακά μέσα. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία σε νέους γονείς από όλη τη χώρα (ακόμα και Έλληνες του εξωτερικού) να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, που αισίως ξεπέρασαν τους 200 (!) διαδικτυακούς κύκλους.

Παρά την «επιστράτευσή» τους για τους εμβολιασμούς του Κέντρου Υγείας Αγίας Παρασκευής, οι μαίες πήγαν κόντρα στα στερεότυπα περί εργαζόμενου στο Δημόσιο. Μετά τις 10ωρες -πολλές φορές- βάρδιες, αφιέρωσαν στο προγεννητικό πρόγραμμα επιπλέον (!) χρόνο για εκείνο που θεωρούν καθήκον τους, θυσιάζοντας ό,τι μπορεί να προοριζόταν για προσωπική ξεκούραση ή ψυχαγωγία.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2023, οι μαίες κατάφεραν να εξυπηρετήσουν 276 ζευγάρια σε 28 προγεννητικούς κύκλους (140 τρίωρα μαθήματα). Υποστήριξαν περισσότερες από 80 θηλάζουσες με μεταγεννητική συμβουλευτική, ενώ ολοκλήρωσαν πάνω από 150 τεστ Παπανικολάου με απλές διαδικασίες, χωρίς γραφειοκρατία. Μάλιστα, το σπουδαίο έργο τους αναγνωρίστηκε με χρυσό βραβείο στα «Health Business Awards 2023», θεσμός ο οποίος επιβραβεύει καινοτόμες πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ποιο μήνυμα είχαν στείλει οι ίδιες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του επαγγέλματός τους: «Υποστηρίξτε τις μαίες ώστε να υπάρχει ένα μέλλον υγείας και ευημερίας για όλες τις γυναίκες…»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΙΡΟΣ

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ

E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ