Με αφορμή την 3η Ιουνίου η οποία έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου ,γεννάται το ερώτημα αν ο δήμος μας θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτήν την εναλλακτική μετακίνηση. Η απάντηση είναι δυστυχώς ΟΧΙ αφού :
· Δεν έχει προβλεφθεί η κατασκευή ποδηλατόδρομου.
· Οι δρόμοι είναι γεμάτοι ύπουλες λακκούβες και μπαλώματα, σπασμένα οδοστρώματα και επικίνδυνες κακοτεχνίες.
· Τα πεζοδρόμια είναι κακοσυντηρημένα με ανασηκωμένες πλάκες από ρίζες πολυετών δέντρων.
· Οι καθρέπτες κυκλοφορίας – ασφαλείας στα στενά είναι κακοσυντηρημένοι με graffiti και αυτοκόλλητα που καθιστούν αδύνατη και επικίνδυνη την μετακίνηση τόσο στους οδηγούς όσο και στους ποδηλάτες.
· Δεν έχει προβλεφθεί ειδική σήμανση για τους ποδηλάτες αλλά ούτε και αντικλεπτικές υποδομές στάθμευσης έξω από καταστήματα και επιχειρήσεις στην πόλη μας.
Κι όμως με λίγες απλές κινήσεις θα μπορούσε να δημιουργηθεί στην πόλη μας πρότυπο δίκτυο ποδηλατόδρομου που θα εξυπηρετούσε τη μετακίνηση τόσο για εργασία όσο και για ψυχαγωγία.
· Πρέπει λοιπόν να γίνει μελέτη και χάραξη του ποδηλατόδρομου.
· Να επισκευαστούν οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια από όπου θα διέρχονται τα ποδήλατα.
· Να προμηθευτεί ο δήμος μας ηλεκτρικά ποδήλατα όπως έχει γίνει και σε άλλους δήμους τα οποία θα τα ενοικιάζει έναντι χαμηλού αντιτίμου.
· Μέσω διαδικτύου , σχολείων και διαλέξεων να ενημερωθούν οι δημότες για την οδηγική συμπεριφορά ως ποδηλάτες και ως οδηγοί απέναντι στους ποδηλάτες.
Η μετακίνηση με συμβατικά ή ηλεκτρικά ποδήλατα μόνο οφέλη μπορεί να έχει, αφού θα αποτελέσει τεράστια ανακούφιση για την κυκλοφορία και τη στάθμευση στην πόλη μας. Θα μειωθεί ο θόρυβος και η ατμοσφαιρική ρύπανση και τέλος θα βελτιωθεί η υγεία των δημοτών μας.
Στο πρόγραμμα του συνδυασμού ” Σύγχρονη Πολιτεία Παπάγου Χολαργού” έχουμε σχεδιάσει τη δημιουργία ασφαλούς δικτύου μετακίνησης ποδηλάτων.
Tης Μαρίας Βραχνέλη
Πτυχιούχος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών