Home Συμβαίνουν στην ΠόληΥγεία-ομορφία Παπακωστα Κύνθια: Εποχικές αλλεργίες- διάγνωση και θεραπεία.

Παπακωστα Κύνθια: Εποχικές αλλεργίες- διάγνωση και θεραπεία.

by Νάντια Γρινιεζάκη

Κύνθια Παπακώστα

Αλλεργιολόγος Παίδων και ενηλίκων – Στρατιωτικός Ιατρός .

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση των αλλεργιών του αναπνευστικού, όπως η αλλεργική ρινίτιδα, η επιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό άσθμα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ο όρος «αλλεργική επιδημία» λόγω του ταχύτατου ρυθμού αύξησης που θυμίζει επιδημία. Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η ατμοσφαιρική ρύπανση, η διαμονή σε αστικά κέντρα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής (θεωρία της υγιεινής) , καθώς και η κλιματική αλλαγή. Ταυτόχρονα η επιστήμη της Αλλεργιολογίας εξελίσσεται ταχέως, καθώς μέσω της έρευνας και πολυάριθμων κλινικών μελετών διεθνώς, είναι πλέον διαθέσιμες πολλές επαναστατικές θεραπείες.

Επίσης, όλο και περισσότεροι ασθενείς μετά από μακροχρόνια ταλαιπωρία λαμβάνοντας αναποτελεσματικές θεραπείες , απευθύνονται πλέον στον ειδικό Αλλεργιολόγο, ο οποίος είναι ο αρμόδιος ιατρός για να εντοπίσει την αιτία της αλλεργίας και να καθοδηγήσει ορθά τον ασθενή στην οριστική επίλυση του προβλήματος.

Ένα από τα συχνότερα αλλεργικά νοσήματα ,η αλλεργική ρινίτιδα, επηρεάζει σχεδόν 1 στους 4 ενήλικες και έως το 40 % των παιδιών.

Κυρίαρχα συμπτώματα αποτελούν το μπούκωμα, η καταρροή, πολλαπλοί πταρμοί καθώς και ο κνησμός της μύτης και του στοματοφάρυγγα. Επίσης ,μπορεί να συνυπάρχουν συμπτώματα από τα μάτια, όπως δακρύρροια ,ερυθρότητα, και έντονη φαγούρα (αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα). Τα συνηθέστερα αιτία είναι η γύρη των φυτών, κυρίως τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες, τα ακάρεα της σκόνης, τα επιθήλια των ζώων (γάτα-σκύλος) καθώς και η υγρασία (μύκητες).

Ιδιαίτερα σημαντική η έγκαιρη διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας, διότι το 30 % αυτών των ασθενών έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άσθμα, αν παραμείνουν για πολλά χρονια αθεράπευτοι.

Επίσης, συχνά μία χρόνια ρινίτιδα χαρακτηρίζεται αυθαίρετα ως αλλεργική , χωρίς ο ασθενής να έχει εξεταστεί ποτέ από Αλλεργιολόγο.

Διότι , τα αλλεργικά τεστ ( δερματικές δοκιμασίες στα αλλεργιογόνα ) σε συνδυασμό με εξειδικευμένες εξετάσεις αίματος και το λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς αποτελούν τους πυλώνες της σωστής διάγνωσης της αναπνευστικής αλλεργίας. Πρόκειται για μία ανώδυνη, γρήγορη και ασφαλή διαγνωστική μέθοδο με άμεσα διαθέσιμα τα αποτελέσματα.

Πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας αποτελεί η αποφυγή των αλλεργιογόνων. Στις γύρεις των φυτών, ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο αφού πρόκειται για αερομεταφερόμενα σωματίδια που ταξιδεύουν χιλιόμετρα μακριά. Σημαντικός ο ρόλος των ρινικών πλύσεων με φυσιολογικό ορό, καθώς απομακρύνουν τη γύρη και τη σκόνη από τη μύτη.

Επόμενο βήμα η φαρμακευτική θεραπεία που συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και περιλαμβάνει κατάλληλα ρινικά σπρέι, αντισταμινικά χάπια και οφθαλμικά κολλύρια , σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του Αλλεργιολόγου.

Τέλος, η ειδική ανοσοθεραπεία έναντι του υπεύθυνου αλλεργιογόνου αποτελεί τη μοναδική αιτιολογική θεραπεία που τροποποιεί τη φυσική πορεία της νόσου, αλλάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών και προλαμβάνει την εμφάνιση του άσθματος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΙΡΟΣ

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ

E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ