Home Συμβαίνουν στην ΠόληΧρήσιμες Συμβουλές Πώς να προστατέψετε τον σκύλο σας από τη θερμοπληξία το καλοκαίρι

Πώς να προστατέψετε τον σκύλο σας από τη θερμοπληξία το καλοκαίρι

by Νάντια Γρινιεζάκη

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που κινδυνεύουν από θερμοπληξία, αλλά και τα κατοικίδια.

 

Τι είναι η θερμοπληξία

Με τον όρο «θερμοπληξία» εννοούμε την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, η οποία μπορεί να ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα και να θέσει τη ζωή ενός ανθρώπου ή ενός ζώου, σε κίνδυνο. Αποτελεί μια επείγουσα κλινική κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και εμφανίζεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πώς ρυθμίζουν τα θηλαστικά τη θερμοκρασία στο σώμα τους

Τα θηλαστικά διαθέτουν θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς, οι οποίοι τους επιτρέπουν να διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματός τους εντός φυσιολογικών ορίων. Για τον σκύλο και τη γάτα, τα φυσιολογικά όρια είναι 38-39°C . Η μεγάλη ζέστη και η αυξημένη υγρασία, σε συνδυασμό με την έντονη άσκηση, την έλλειψη νερού ή την έκθεση στον ήλιο, εξασθενεί τους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς, οδηγώντας σε θερμική καταπόνηση και θερμοπληξία.

Η εφίδρωση του σκύλου

Οι σκύλοι δεν ιδρώνουν μέσω του δέρματός τους, όπως οι άνθρωποι. Για να αποβάλλουν θερμότητα, λαχανιάζουν ή χρησιμοποιούν τους εκκριτικούς αδένες στα πέλματά τους. Εάν ένας σκύλος δεν μπορεί να αποβάλλει αποτελεσματικά τη θερμότητα, η εσωτερική θερμοκρασία του σώματός του αρχίζει να αυξάνεται.

Σε περίπτωση θερμοπληξίας, το λαχάνιασμα, η αγγειοδιαστολή και η περιορισμένη εφίδρωση δεν αρκούν για να δροσίσουν το σώμα. Όταν η θερμοκρασία του σώματος ξεπεράσει τους 41°C, μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα, όπως καρδιαγγειακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια, διαταραχές της πήξης του αίματος, γαστρεντερολογικά προβλήματα, ηπατική ή νεφρική βλάβη, νευρολογικές διαταραχές, πολυοργανική ανεπάρκεια, ακόμα και θάνατος.

Παράγοντες που προδιαθέτουν σε θερμοπληξία

Η θερμοπληξία είναι απειλητική για όλα τα σκυλιά, αλλά περισσότερο για εκείνα που ανήκουν στις βραχυκεφαλικές φυλές, με την κοντή μύτη και το επίπεδο πρόσωπο. Τέτοιες φυλές είναι οι French Bulldog, Boxer, Pug, English Bulldog, Boston Terrier, Shih-Tzu, Chow-Chow κ.α. Εξαιτίας της ανατομίας τους, είναι πιο δύσκολο να αποβάλλουν αποτελεσματικά θερμότητα μέσω της αναπνοής. Το ίδιο ισχύει και για τα σκυλιά που παρουσιάζουν καρδιαγγειακές παθήσεις, παράλυση λάρυγγα ή collapsus τραχείας, αλλά και για εκείνα που είναι παχύσαρκα ή υπερήλικα.

Τα κλινικά συμπτώματα της θερμοπληξίας

Κάθε κηδεμόνας σκύλου θα πρέπει να μπορεί να αναγνωρίζει τα βασικά συμπτώματα της θερμοπληξίας, τα οποία είναι:

● Αυξημένη θερμοκρασία σώματος
● Δύσπνοια
● Ταχύπνοια με ανοιχτό στόμα (λαχάνιασμα)
● Υπεραιμία των βλεννογόνων
● Σιελόρροια
● Κατάπτωση
● Λήθαργος
● Απώλεια συνείδησης
● Γαστρεντερολογικά συμπτώματα (εμετός, διάρροια)
● Νευρολογικά συμπτώματα (αταξία, αστάθεια, επιληπτικές κρίσεις, αποπροσανατολισμός)
● Κώμα

Σε περίπτωση που υπάρχει συμβατό ιστορικό και υποπτεύεστε θερμοπληξία του κατοικίδιού σας, με συμπτώματα αντίστοιχα με αυτά που αναφέρονται παραπάνω, καλέστε τον κτηνίατρό σας ή κάποια εφημερεύουσα κτηνιατρική κλινική για να σας συμβουλεύσει για τη μεταφορά του.

Πριν τη μεταφορά στην Κτηνιατρική Κλινική

Εάν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας λαχανιάζει περισσότερο από το κανονικό, δώστε του άφθονο δροσερό νερό (όχι παγωμένο) και μετακινήστε τον σε σκιερό μέρος. Μέχρι να τον μεταφέρετε στο κτηνιατρείο, μπορείτε να βάλετε μια βρεγμένη πετσέτα στο σώμα του ή να δημιουργήσετε ένα δροσερό περιβάλλον, με τη χρήση ανεμιστήρα ή air condition.
Προσοχή: η βρεγμένη πετσέτα να μένει για μικρό χρονικό διάστημα, όσο ακόμη δροσίζει, γιατί αν ζεσταθεί επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή μπλοκάρει την αποβολή θερμότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΙΡΟΣ

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ

E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ